Wat is Fascia?

Fascia is het officiële woord voor de bindweefselvliezen die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Deze vliezen vormen een heel netwerk in het lichaam en zorgen er voor dat alles met elkaar verbonden is. Maar niet alleen verbindt het; het zorgt er ook voor dat spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen glijden en bewegen. Ze bevatten veel zenuwuiteinden en als de fascia in slechte conditie is kan dat pijn veroorzaken. Ook kan door verklevingen in de fascia de beweeglijkheid van spieren, gewrichten, botten en organen beperkt zijn.

 

Fascia is één groot 3 dimensionaal elastisch bindweefsel netwerk in het lichaam, een soort ‘wetsuit’ dat net onder de huid loopt. Fascia kent geen begin en geen einde, loopt van top tot teen, van de huid tot in het bot. Er zijn specifieke behandeltechnieken en oefeningen om de conditie van de fascia te verbeteren.

 

Wat gebeurt er als Fasicia niet goed werkt?

Ongunstige (werk)houdingen, trauma, stress, overbelasting, bewegingsarmoede kunnen leiden tot een verstoorde balans in het fasciale netwerk. Triggerpoints, bindweefselverhardingen en -verklevingen kunnen hier het gevolg van zijn. Deze kunnen leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen, minder efficiënt bewegen en afname van de algehele fitheid.

 

Een verstoorde spierfunctie kan ontstaan door verminderde verglijmogelijkheden tussen de verschillende fascialagen. Ook kunnen verhardingen in de fascia ontstaan die er voor zorgen dat spierspoeltjes niet goed kunnen functioneren. Dit heeft een negatief effect op de spierfunctie.

 

Verklevingen kunnen ontstaan door operaties, trauma’s, impact letsels, overmatige frictie, overbelasting etc. Een normaal ontstekingsproces gaat gepaard met extra collageenproductie. Dat collageen wordt in een chaotisch patroon gedumpt op de fascia. Beweging zorgt ervoor dat de vezels intelligent uitgelijnd worden. Bij onvoldoende beweging van het collageenweefsel kunnen er verklevingen tussen de verschillende lagen ontstaan. Te intensief bewegen kan juist de collageenproductie verder opvoeren en op die manier tot meer problemen leiden.

Wat kunnen de oorzaken zijn van verstoorde werking?

De volgende factoren kunnen ervoor zorgen dat het fascianetwerk uit balans raakt:

 •  Trauma (littekens, fracturen, enz)
 •  Ziekte (bacterieel, viraal, schimmels)
 •  Stress
 •  Bewegingsarmoede
 •  Verkeerde houding
 •  Overbelasting (te weinig rust, repetitieve bewegingen)
 •  Sportletsels

 

Wat kunnen de klachten zijn?

De symptomen die daarbij gepaard kunnen gaan zijn:

 •  Pijn acuut of chronisch
 •  Bewegingsbeperkingen
 •  Minder efficiënt bewegen
 •  Afname algehele fitheid

Direct contact

 

vita-nova-logo

 

Via telefoon

T 0527 78 59 16

 

Via Whatsapp

whatsapp 06 11927982

Vul hier de uitkomst van de som in