Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het weefsel m.a.v. een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

 

Vormen oedeem:

  • lymfoedeem (nadat lymfklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling).
  • veneus oedeem (a.g.v. van trombose of operatie van bloedvaten).
  • traumatisch oedeem (a.g.v. een ongeval).
  • primair lymfoedeem (is een aangeboren aandoening, a.g.v. onvoldoende aangelegd of niet goed functionerend lymfsysteem).
  • secundair lymfoedeem (beschadiging van lymfevaten a.g.v. b.v. een operatie).
  • tertiair oedeem (a.g.v. bestraling en/of chemotherapie of medicijnen).
  • lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam, oorzaak is niet bekend)


Manuele lymfdrainage
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.


Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK), e.v.t. door ons, worden aangemeten.

 

Oefentherapie
In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

 

Lymfetaping
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

 

Ademtherapie
Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

 

IPC Therapie

Misschien heb je wel eens gehoord van: Lymfapress, pressotherapie, dé press, pneumatische compressietherapie of IPC? Door de tijd heen zijn er vele termen in de wereld geroepen die allemaal hetzelfde betekenen en gaan over één en dezelfde therapie. Een bewezen succesvolle therapie die in Nederland voornamelijk wordt gebruikt bij de behandeling van (Lipo-)Lymfoedeem.

De officiële benaming voor deze behandelmethode is Intermitterende Pneumatische Compressie Therapie. Beter bekend als IPC Therapie. Maar waarom hebben mensen het dan over Lymfapress hoor ik je denken? Lymfapress is een bepaald merk IPC Therapie pomp dat als een van de eersten in Nederland is gelanceerd.

Bij Vita Nova werken we met de Lymphastim van Doove Care Groep. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? Wordt het vergoed door de zorgverzekeraar? Kan ik het uitproberen? Dit zijn allemaal vragen die in je op kunnen komen. 

Antwoord op al deze vragen en meer, vind je vanaf nu op www.IPCTherapie.nl.

 

Direct contact

 

vita-nova-logo

 

Via telefoon

T 0527 78 59 16

 

Via Whatsapp

whatsapp 06 11927982

Vul hier de uitkomst van de som in